Библиотека

Болки при имплант в китката

Имам болки в китката след операция и поставена плака? Отстраняването на плаката ще премахне ли болката?
Имплантираните в тялото метални пластини, винтове или пирони подпомагат срастването на счупените кости. Те не помагат на костта да зарастне по-бързо, а я задържат в правилна позиция докато заздравее. След периода на костно срастване костта е достатъчно здрава да поеме нормални натоварвания. Въпреки, че имплантираният метал е изпълнил функцията си и повече не е нужен, ние не препоръчваме отстраняването му като част от лечението. В повечето случаи той остава в тялото без да създава проблеми. За да се намали вероятността от усложнения поради наличие на чуждо тяло в организма и за да се избегне повторна операция напоследък в ортопедичната практика навлязоха титаниеви и биорезорбируеми импланти. Последните се разграждат в организма след като изпълнят функцията си, докато титаниевите импланти са с отлична поносимост от организма.

В някои случаи имплантите могат да дразнят съседните тъкани. Пациентите се оплакват от болка, дискомфорт или промяна в чувствителността на крайника. Най често се възпаляват околоставните торбички и сухожилията, понякога съседни нерви. В много по-редки случаи може да се наблюдава чувствителност или алергия към металите от които е изработен импланта.
Невинаги може да се отговори еднозначно на въпроса дали оплакванията ще изчезнат след отстраняване на метала. Когато причината за оплакванията е пряко свързана с наличието на метален имплант, то след отстраняването му оплакванията най-често изчезват. Ако оплакванията са по-общи и неясни, и не се дължат на възпаление шансът болката да изчезне след отстраняване на метала не е голям.

Отстраняването на импланта може да представлява трудност. Особено в случаите когато е престоял дълго в организма и е добре интегриран в костта. Освен това металните импланти често пъти отслабват прилежащата им кост и след отстраняването им може да се получи фрактура през отвор в който е бил поставен винт.

Във вашия случай има пряка връзка между дискомфорта в ръката ви и проведеното оперативно лечение. Разбира се вашият ортопед ще прецени дали евентуалното отстраняване на импланта ще премахне оплакванията.
Назад