Библиотека

Боли ме кръста - нервът ми ли е виновен?

Авг. 24, 2022

Болката ми в кръста от нерва ли е всъщност?

Ще засегнем каква е разликата между радикулярна болка, радикулопатия и соматична иирадираща болка. Често нещата се бъркат дори и от специалисти и тази статия цели да запознае малко по –задълбочено пациентите ни с проблема, не да служи като наръчник за самодиагностициране!

 

Болки в кръста, радикулопатия и радикулярна болка.


Често на пациентите им се обяснява от специалисти, че болката им произлиза от „засягане“ на нерв. Така се обясняват и голяма част от болките ирадиращи надолу по крака. Общо взето щом върви по крака, значи е нерв! Е не е точно така.


Радикулярна болка


Това е болката, която е провокирана от увреда – не задължително възпаление на нерва. Най – честата такава болка идва от възпален седалищен нерв или ишиас/ ишиалгия. Как да разпознаем, че болката ни идва от нерва?


Има следните клинични прояви:

 • Ясно локализирана по разпространеието си (дерматомно разположение)
 • Може да се усилва с кашляне и задържане на въздуха
 • Навеждането напред е възможно да я облекчава. Навеждането назад я засилва.
 • Болката стига под нивото на коляното!
 • Остра, пареща болка, а не тъпа и „дълбока“
 • Има загуба на някое от следните – чувствителност, термочувствителност, мускулна сила, надкостни рефлекси, нарушено провеждане на болка ( по – силна или по –слаба)
Има ли разлика с радикулопатията?

Радикулопатията е увреда на нерва, но не задължително придружавана с болка. При нея може да има всякакви неврологични дефиците и са възможни разнообразни причинители. Това е сборно наименование за увреда на нервните коренчета.


Какво е соматореферентна болка?


Някои структури като стави, сухожилия и мускули имат свойството да отразяват болка. Това се нарича феномен на отразената болка и е много по – честа от радикулярната такава. Чест пример за това е увреждането на скароилиачната става, повече тук>>>

Разликата с неврологичната такава е, че:

 • Не е ясно локализирана
 • Тъпа, а не остра болка
 • Не преминава под нивото на коляното
 • Не се повлиява от дишане, кашляне или задържане на въздух.
 • При ходене по – често се облекчава, а не се усилва.

Референтната болка може да се предава и от вътрешни органи – пример за това са бъбречните проблеми реагиращи с  болки в кръста. 


Заключение


Често неврологичната и соматореферентната болка се бъркат, но лечението е различно. Докато при радикулита нестероидните и понякога стероидни противовъзпалителни са задължителни, то при референтната болка, те рядко помагат. Соматичната болка се лекува най – добре със кинези и физиотерапия, докато при неврологичната е необходим по – комплексен подход и тя може да бъде значително по –увреждаща. При всички неврологични проблеми, физиотерапията има потенциал значително да облекчи симптоматиката.

Автор: Илиян Ничев,

Кинезитерапевт,

МЦ“Кинов“, 2022

 

Назад