Библиотека

Артрит

Страдам от начален артрит. Защо пръстите на ръцете ми се подуват в горещините?
Ръката има множество малки стави, които работейки в синхрон осъществяват най-фините и прецизни движения. Основната заслуга за това има ставният хрущял. Неговата основна функция е да улеснява движенията в ставите. За целта хрущялът осигурява необходимата гладка триеща повърхност с минимално съпротивление при движение. Когато обаче ставите на ръката са засегнати от артрит (износване) дори и най-простите движения се затрудняват. При артрит хрущялът на засегнатите стави се уврежда в резултат на което гладките, свободни и равномерни движения вече не са възможни. Артритът е една от водещите причини за инвалидизация и нетрудоспособност.

Организмът се стреми да компенсира увредите в ставния хрущял и да улесни затруднените движения. Това става чрез продукция на повече ставна течност, която действа като смазка и омекотител. Освен че улеснява движенията, това обаче води и до подуване и оток на ставата. Отокът раздува ставната обвивка (капсула), която е богата на нервни окончания и предизвиква болки. При липса на лечение с времето, костите, които формират ставата се деформират и това допълнително нарушава движенията и усилва болките в засегнатите стави.

Оплакванията настъпват бавно и постепенно. Обикновено първоначалните симптоми се появяват при претоварване или травма. Те са леки и настъпват постепенно. Най-често пациентите се оплакват от болки, оток и ограничена подвижност на ставите, като ръцете са едни от най-често засегнатите области. Фините движения се затрудняват. Отслабва и силата на ръката.
По правило затоплянето, по-рядко охлаждането имат благотворен ефект върху артрозните и възпалени стави. В основата на термалното физикално лечение стои разширяването на кръвоносните съдове, което води до подобряване на смазването на ставите. Обикновено за това е нужно леко загряване. Когато температурата е по-висока, загряването може да доведе до изразен оток на ставите, евентуално болки и ограничаване на движенията в тях.

За да не стига до там е необходимо затоплянето на ставите да става внимателно и постепенно.
Разбира се, с настъпването на лятото и летните горещини това невинаги е възможно. В такъв случай трябва да ограничим претоварването на ставите на ръцете, което само по себе си предизвиква оток. В комбинация със загряване в резултат на високите летни температури това може да доведе до влошаване на артритните оплаквания. За да не се стига до там е нужно да се предпазваме от прегряване или в случаите, когато това не е възможно, да охлаждаме ръцете си. Достатъчни са мокрите кърпи или компресите вечер. Може да се приложи и променящо се третиране с охладени компреси или кърпи и пакети с лед или гел за охлаждане, поставен в хладилник. По този начин увеличеното производството на ставна течност се балансира и оплакванията от страна на възпалените стави на ръцете изчезват.
 
Назад