Американската асоциация на тазобедрените и коленните хирурзи (AAHKS) със официално становище .....

AAHKS


29.01.2019

Американската асоциация на тазобедрените и коленните хирурзи с официална позиция, че не препоръчва рутинно използване на биологични средства, включително стволови клетки и богати на тромбоцити плазмени инжекции, за лекуването на напреднала тазобедрен и колянна артроза.
„Позицията на AAHKS относно използването на биологични средства е фокусирана върху все по-популярната практика да се инжетират стволови клетки и богата на тромбоцити плазма в тазобедрените стави и коленете при напреднал артрит”,  Доц. Д-р Джеймс Браун, член на борда на директорите на AAHKS, доцент и заместник-председател на Ортопедичната хирургия на Университетската болница във Вирджиния, САЩ.
„Позицията на AAHKS е, че биологичните средства понастоящем не могат да бъдат препоръчани за лечение на напреднал артрит предвид недоказаните ползи, високата цена за пациента и опастността от нежелани реакции“. В изявлението също се отбелязва, че симптомите на начален остеоартрит на коляното може временно да се подобрят с използване на богата на тромбоцити плазма, но "има твърде малко данни, които да докажат, че ще има подобрение за пациенти с напреднал остеоартрит“.
 Източник:

https://www.healio.com/orthopedics/biologics/news/online/%7B4efc4962-f552-47d3-a64f-c40131f2a4c4%7D/aahks-releases-position-statement-on-the-use-of-biologics-to-treat-advanced-oa?utm_source=selligent&utm_medium=email&utm_campaign=orthopedics%20news&m_bt=423525282695